Tasavvufta bekâ ne demek?
Tasavvufta Beka, insana özgü özelliklerden ve ilişkilerden kurtularak ilahi özde kalıcı olarak kalmak anlamına gelir. Bu terim, geçici kabul edilen bu evrenin zıttı olan ölümsüz varoluş alanı için de kullanılır.
Tasavvufta kabz ve bast hali nedir?
Ruhun galip gelmesinden dolayı kalbe gelen üzüntü kabz, yenilgiden doğan sevinç ise basttır (ʿAvârifü’l-maʿârif, s. 517-520). Buna göre bast sevinç, kabz ise helâk olmayı gerektirir. Akıllıların sevinci vuslata, helâk olmaları ise hicrete delâlet eder.
Bast ne anlama gelir?
Bastet’in sözlüğü merhem şişesi (eş) anlamına gelir, bu yüzden zamanla bir tür koku tanrıçası haline geldi. Anubis mumyalama tanrısı olduğunda, merhem (veya koku) tanrıçası Bast onun karısı olarak kabul edildi. Bu, sıklıkla ilişkilendirildiği aslan başlı tanrıça Sekhmet’in olumlu bir yansımasıdır.
Bast ilmi nedir?
Havas bilimi, insanın varoluşa ve doğaya hükmetme arzusunun, yani “güç arzusunun” araştırma boyutudur. Havas biliminin doğasında, insanın bilinmeyen bazı korkulardan güvende olma ve şeyler üzerinde kontrol sahibi olma arzusu vardır.
Bast ne demek tasavvuf?
Manevi rahatlama ve ruhsal rahatlama anlamına gelen bir Sufi terimi. Takipçinin manevi hapsini ifade eden bir Sufi terimi.
Bekâ ne demek din?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Kabz u bast ne demek?
Sözlükte “daralma, sıkışma” anlamlarına gelen Kabz, “katılık, durgunluk, sıkıntı, endişe” anlamına gelen, müridin kalbine ansızın gelen manevi sıkıntı ve huzursuzluktan dolayı hissettiği katılık ve durgunluk halini anlatan bir tasavvuf terimi olup, genellikle zıttı olan bast (teselli, rahatlama) ile birlikte kullanılır.
Kabz olmadan bast olmaz ne demek?
Kabz, “elle tutmak” anlamına gelir ve “bast”, “açmak ve yaymak” anlamına gelir. Kabz, bir kavram olarak, ruhsal durgunluk, içe dönüklük, bir şey düşünme veya söyleme isteksizliği anlamına gelir. Bast, umutla dolu olma, ruhsal genişleme ve coşku halidir ve anlayışa ve kavramaya açıktır. Zaman zaman, bir kişi zihinsel olarak sıkılmış veya rahatlamış hisseder.
Ruhun kabz hali nedir?
Sözlükte yokluk, darlık, katılık, can sıkıntısı ve endişe anlamına gelir. Bir tasavvuf terimi olarak Kabz, Sufi’nin manevi bağlanma halini ifade eder. Kabz’ın zıttı olan Bast, kalbin genişliği, rahatlık ve neşe anlamına gelir.
Bast Ne tanrısı?
Tanrıça Bast, Bastet veya Basthet olarak da bilinir ve günümüzde yaygın olarak “kedi tanrıçası” olarak bilinir. Efsaneye göre, Bast ve babası güneş tanrısı Ra, teknesiyle gökyüzünde her gün yol alarak güneşi gökyüzünden aşağı çekerlerdi.
Kabz hali kimlere gelir?
Kabızlık kaygının sonucudur. Bazı insanlar, Cehennem azabıyla ilgili ayet ve hadisleri okudukları veya Yüce Allah’ın yüce sıfatlarını düşündükleri için kabızlık çekerler. Sufilere göre, kabz ve bast durumu Allah’tan kula gelir.
Kabz hali nasıl anlaşılır?
İbn Arabi k.s. ise Bast’ı, Sufi’nin şeyleri çevrelediği, fakat şeylerin Sufi’yi çevreleyemediği bir hal olarak görür. “Allah (cc) Sufi’ye yaratıkla birlikte olduğu bu durumda geniş bir alan verirken, ona içeriden ona ulaşacak ve ona doğru dönecek bir tutuş bahşeder. Başka bir deyişle, Kabz hali, kula Tanrı’ya ulaşma arzusunun verildiği andır.
Hüddam ve havas ilmi nedir?
Huddam, cinleri ve şeytanları kontrol etmeyi amaçlayan bir ilimdir. Bugün, bu ilmi öğreten resmi bir kurum yoktur. Bazı inanışlara göre büyücüler bu ilmi gizlice öğrenir ve çok iyi bilirler. Antik Mısır’a kadar uzanan bir ilimdir.
Tasavvufta Havas ne demek?
Tasavvufta, herkeste bulunmayan birtakım bilgi ve hâllere, kabiliyetlere ve zihin saflığına sahip olan evliyalara havas veya ehl-i husûs denir ve bunların en üstünlerine hâssü’l-havâs veya hâssatü’l denir. hâssa; Bundan dolayı tasavvuf anlayışında Müslümanlar iki kısma ayrılır: Avam ve havas.
Havas ve vefk ilmi nedir?
Görünmeyeni haber verdiği veya nesnelerin, harflerin, sözcüklerin ve duaların gizli özelliklerini kullanarak canlı varlıklar üzerinde etkide bulunduğu söylenen bir bilimdir. Gizli gerçeklerle ilgilenen ve bu şekilde insanları manevi kurtuluşa götürdüğüne inanılan bilim.
Fenâ ve bekâ ne demek?
Tasavvuf terminolojisinde önemli olan Fena ve Beka halleri, Seyr U Sülûk sürecinde talebenin ulaşmak istediği nihai hedef olarak kabul edilir. Fenâ, kulun esaretini gördüğü için ölümlü olması anlamına gelir. Beka, ilahi tecellileri müşahede ederek ebedî olmak anlamına gelir.
Bekâ Makamı ne demek?
Beqa durağı, bir kişinin kalbindeki ışıkları (faziletleri) %61 oranında artırır. Eğer o kişi sürekli bir zikre ulaşırsa, sürekli bir zikre ulaşan kişinin kalbindeki ışık %61’den %71’e çıkmıştır. O kişi bu temelde günün zikrinin yarısından fazlasını başarmıştır.
Reh i bekâ ne demek?
reh-i beka: kalıcılık yolu. ilahi rehber: cennete giden yol.
Bekka Arapça ne demek?
Türk Dil Kurumu’na göre, Arapça kökenli bir kelime olan beka’nın Türkçe karşılığı “kalıcı olma, ölümsüzlük”tür. Türkçe karşılığına baktığınızda, “Türkiye’nin beka sorunu” yerine “Türkiye’nin kalıcılık sorunu”ndan bahsetmek oldukça ürkütücüdür.