TDK peş peşe nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Peşisıra ayrı mı?
Bu kelimenin doğru yazımı ardışıktır. “Ardışık” yazımı yanlış kabul edilir. “After” kelimesi ayrı yazılmalıdır.
Peş peşe nasıl?
TDK’ya göre ardışık kelimesi farklı yazılışlara sahip kelimelerden biridir.
Peştamal nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “peştemal” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “peştamal”dır.
Önayak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak ön ayak olarak yazılır. Doğru kullanımı önsöz biçiminde olmalıdır.
Ard Arda nasıl yazılır TDK?
Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Yanyana nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Gitgide nasıl yazılır?
GİTGİDETDK YAZIMI Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesinde yapılan bir sözlük araması, kelimenin “gradually” olarak yazıldığını ortaya koyuyor. Bazı örneklerde bulunan “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Peş peşe ikileme mi pekiştirme mi?
verilmeyen diğer ikileme sözcükleri (tembelce, kolayca, yavaşça, parça parça, birbiri ardına, utangaçça, hızla, hemen, kendiliğinden, canlı bir şekilde, ansızın, hayır hayır, burun buruna, renkli, derin, kapsamlı, doğrudan, yüz yüze, düşünceli bir şekilde, hayranlıkla, tamarisk…
Peşpeşe nedir?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: birer birer.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Tahmin” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “öngörü” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “öngörü”dür.
Peşisıra nasıl yazılır?
Merak edenler için haberimizde kelimenin yazılışını derledik. TDK’ya göre bunlar ayrı ayrı, yan yana yazılır.
İtibariyle nasıl yazılır?
Dilimize Arapçadan giren bu kelime, sıklıkla “as of” şeklinde yanlış yazılır. Doğru yazımı “ab” olmalıdır.
İllüzyon nasıl yazılır?
TDK’ya göre, illüzyon kelimesinin doğru yazımı “illüzyon”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, sel, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), gırgır çekmek gerekir…
Kalan peş peşe ne demek?
Kalan depozito ne kadar? Kalan satır, bir kişinin gün içinde toplu taşımayı ücretsiz olarak kaç kez kullanabileceğini gösterir. Başka bir deyişle, “1 sırada kaldı” mesajıyla karşılaşan kişi, toplu taşımayı yalnızca 1 kez daha ücretsiz olarak kullanabilir.
Pek sever nasıl yazılır TDK?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, karanlık, gün ışığı, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Birebir nasıl yazılır TDK?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…