İçeriğe geç

Yonca Dondan Etkilenir Mi

Yonca soğuktan etkilenir mi?

Kaba yem miktarını artırmak (hatta ot veya saman) sıcaklığı yükseltecek ve hayvanı sıcak tutacaktır. Yüksek kaliteli yonca samanı protein, kalsiyum, A vitamini ve diğer önemli besinleri sağlayabilir, ancak soğuk havalarda yeterli sıcaklık sağlamayabilir. Yonca tek başına ineği soğuktan koruyamaz.

Yonca kışın olur mu?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yonca genellikle sonbaharda, serin iklime sahip diğer bölgelerde ise ilkbaharda ekilmelidir. Toprak sıcaklığı ve nemi ekim zamanını büyük ölçüde belirler. Bölgemizde yonca yetiştiriciliği; Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki mevsimde yapılabilir.

Yonca kaç günde bir sulanır?

Genel olarak, yoncanın iki kez sulanması önerilir, bir hafta önce ve bir hafta sonra. Özellikle ilk birkaç yılda yonca daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yonca bitkileri sel veya yağmurlama sistemleri kullanılarak sulanabilir. Ancak, sel sulama toprağın iyi düzleştirilmesini gerektirir.

Kışın yoncaya hangi gübre atılır?

Yoncada MAP gübrelerinin kullanımı, yoncanın ekiminin ilk yılında ve sonraki her mevsimin başında da tercih edilebilir. Her hasat arasında dekara 10 kg klasik amonyum sülfat gübresi uygulanır. Yonca gübrelemesi; Gelişimi ve verimliliği, bitkinin topraktan aldığı besin maddelerine bağlıdır.

Yoncayı don vurur mu?

Don tehlikesi olan bölgelerde, özellikle yonca tarlaları, çayırlar, tahıl tarlaları, çalılıklar ve fidanlıkların yakınında dona duyarlı bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır.

Yonca neden kurur?

Yonca, uzun kökleri olan bir bitkidir ve bu nedenle sık sulama yapılmadan uzun süre yaşayabilir. Ancak yaz aylarından sonra toplam 45 gün süren kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.

Yonca ömrü ne kadardır?

Yoncanın 1/3’ü çiçek açtığında sabanla yer altına alınır, bu da toprağı organik madde ile zenginleştirir ve iyileştirir. Yoncayı diğer yem bitkilerinden üstün kılan özelliklerini aşağıda sıralayabiliriz. a-Ülkemizde yonca yetiştirme alanları çok geniştir. b-Uzun ömürlü bir bitkidir. Yoncanın ortalama ömrü 7 yıldır.

Yonca neden sararır?

Bitkiler çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlanırlarsa yavaş yavaş sararır.

Yonca 1 yılda kaç defa biçilir?

Yonca yılda ne sıklıkla hasat edilir? Yonca çoğu bölgede yılda üç ila dört kez, bazı bölgelerde ise yılda yedi ila sekiz kez hasat edilebilir.

Yoncanın hızlı büyümesi için ne yapmalı?

Çimlenme sulamasından sonra toprak altı damla sulamaya geçilmesi yoncanın daha hızlı büyümesini sağlar. Toprak altı damla sulama, ürün gelişimini daha homojen hale getirir ve hasat verimliliğini artırır. Toprak altı damla sulama sistemiyle sulama ve gübreleme sayesinde, sezon başına çelik sayısı 1 ila 3 artar.

Yonca susuz yetişir mi?

Bu nedenle yonca kuru ve sıcak iklimlerin bitkisi olarak düşünülebilir. Yoncanın derin bir kök sistemi vardır ve bu nedenle kuraklığa dayanıklıdır. Yıllık yağış miktarı 350–450 mm olan yerlerde yonca sulama yapılmadan yetiştirilebilir.

Yoncaya kükürt atılır mı?

Öte yandan, çok asidik veya alkali olan topraklar yoncanın incelmesine yol açar. Bu nedenle, alkali ve yüksek pH değerine sahip kireçli topraklara kükürt, asidik topraklara ise kireç uygulanmalıdır.

Yonca kaç derece soğuğa dayanır?

Yonca bitkisi kar örtüsü olmadan -25 °C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Ancak genç bitkilerin taze sürgünleri kış donlarına dayanıklı değildir.

Yonca besi sonunda neden verilmez?

Yaşlandıkça protein ihtiyaçları azalır ve enerji ihtiyaçları artar. Besi döneminin sonunda diyetleri neredeyse tamamen tahıl yeminden oluşur, bu nedenle yoncaya olan ihtiyaçları azalır. Bu nedenle genç hayvanlarınıza yüksek kaliteli yonca ve yonca otu verebilirsiniz.

Yonca neyi sever?

Sulama yoncası hem çorak hem de sulanan koşullarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Ancak su ihtiyacı çok yüksek bir bitkidir. Yani yoncaya su verilirse verimliliği önemli ölçüde artar. Yonca bir kg kuru madde üretmek için 560-830 kg su tüketir.

Yonca ne kadar dayanır?

Yoncanın 1/3’ü çiçek açtığında sabanla yer altına alınır, bu da toprağı organik madde ile zenginleştirir ve iyileştirir. Yoncayı diğer yem bitkilerinden üstün kılan özelliklerini aşağıda sıralayabiliriz. a-Ülkemizde yonca yetiştirme alanları çok geniştir. b-Uzun ömürlü bir bitkidir. Yoncanın ortalama ömrü 7 yıldır.

Yonca hangi iklimde yetişir?

Yonca (Medicago sativa L.), yüksek verimi ve kaliteli ürünleri nedeniyle yem bitkileri üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. Sahil tipi yonca, ülkemizde Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde, yani kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kurak ve sıcak geçen yerlerde yetiştirilmektedir.

Yonca neyi sever?

Toprak gereksinimleri Yonca, tınlı, hafif kumlu ve yeterince kireçli topraklarda daha iyi büyür. Kökler büyük bir derinliğe sahip olduğundan, toprak tabakası da derin olmalıdır. Ancak, yerde durgun su varsa, bitki kökleri çürüyebilir.

Yonca kaç derece sıcaklıkta büyür?

Sibirya ve Alaska gibi çok soğuk (-500 °C) bölgelerden, Kaliforniya gibi sıcak (600 °C) bölgelere kadar farklı iklim ve toprak koşullarında yetişebilir. – Otun verimi diğer yem bitkilerine göre daha yüksektir. – Besin değeri çok yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ofise Gelen Escort