471 kanun nedir?
Paylaş: Anayasa Mahkemesi; Hükümlüye vasi atanması ve vesayetin sona ermesini düzenleyen 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 407 ve 471’inci maddelerinin iptaline karar vermiş ve bu karar 23.06.2023 tarihli ve 32230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Hükümlünün kısıtlılığı ne zaman biter?
Ergenliğe ulaşma: Kendi başına hayatını sürdüremeyecek durumda olan küçükler hakkındaki kısıtlama kararı, 18 yaşına geldiklerinde kendiliğinden kalkar. Ceza infazının sonunda: Bir yıldan fazla hapis cezasının sonunda, kişi hakkındaki kısıtlama kalkar.
Şartlı tahliyede kısıtlılık kalkar mı?
Mevcut maddenin birinci cümlesine uygun olarak yapılan yeni düzenlemede, mahkûmiyete dayalı olarak kesinleşmiş bir cezaya hürriyetin kısıtlanmasının, kişinin hapis cezasının sona ermesiyle, yani cezasının infazı veya koşullu salıverilme yoluyla hükümlülükten serbest bırakılmasıyla kendiliğinden kalkacağı hükme bağlanmıştır.
Hükümlünün kısıtlanması ne demek?
Hukuki sınırlamanın ana başlığını taşıyan TMK maddesi.
Vasi kısıtlının borçlarından sorumlu mu?
Vesayet altındaki kişinin borçlarından velinin sorumlu tutulup tutulamayacağı mahkeme kararıyla belirlenir. Bu, kredinin çekildiği tarihte velinin zamanaşımı süresine ve vade durumuna bağlıdır.
Denetimli serbestlikte vasilik devam eder mi?
Denetimli serbestlik tedbiri, hükümlü kişinin belirli koşulları yerine getirmesi halinde şartlı tahliye tarihinden önce serbest bırakılmasına olanak tanıyan bir düzenlemedir. Bu anlamda, vesayet durumu denetimli serbestlik tedbirinin kullanılmasıyla tahliye ile sona erer57.
Kısıtlanan kişi ne yapamaz?
Sınırlandırılmayın; Vesayet altındaki bir kişi, başka bir kişinin velisi olarak atanamaz. Kamu hizmetinden uzak kalmış veya onursuz bir hayat yaşayan kişiler, vesayet altındaki kişiyle önemli bir çıkar çatışması veya husumet içinde bulunan kişiler ve ilgili vesayet dairelerinin hâkimleri veli olarak atanamaz.
Dosyada kısıtlılık kararı ne demek?
Kısıtlama kararı, kanunda belirtilen sebeplerin varlığı hâlinde, mahkemenin kişiyi koruma ve bakım altına alma yönündeki kararıdır.
Kısıtlılık halleri nelerdir?
Kısıtlamanın sebepleri: TMK m. 432’de sınırlı olarak sayılanlar şunlardır: Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, ağır ve tehlikeli bulaşıcı hastalıklar veya serserilik.
Şartlı tahliye kaç yıl sürer?
Koşullu salıverilme süresi, hükümlünün ıslah kurumunda geçirdiği süreden, verilen hapis cezası ve kalan hapis cezası çıkarıldıktan sonra kalan süreye tekabül eder. Bu sürenin geçmesiyle koşullu salıverilme süresi sona erer.
Kısıtlı adayı mahkemeye gitmezse ne olur?
Vesayet adayı mahkemeye gelmezse ne olur? 6100 sayılı yürürlükteki Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesinde; “Duruşmaya usulüne uygun olarak çağrılan taraflar gelmez veya katılmaz ancak davayı takip etmeyeceklerini beyan ederlerse dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.”
Şartlı tahliyede suç işlenirse ne olur?
Hükümlü şartlı tahliye edildikten sonra, denetim süresi içinde suç işlerse veya görevlerini yerine getirmez ise denetimli serbestliği iptal edilir. Denetim süresi dolduktan sonra suç işlenirse, denetimli serbestliğin iptali kararı verilemez.
Kısıtlama kararı ne zaman kesinleşir?
Kısıtlama ve vasi atanmasına ilişkin kararlar kesinleştikten hemen sonra açıklanır.
Hükümlünün kısıtlılığı ne zaman başlar?
TMK m. 407/1’e göre, bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olan hükümlünün cezası kısıtlanır.
Vasi kısıtlının parasını çekebilir mi?
Vasiyetname uygulayıcısı parayı çekebilir mi? Mahkeme tarafından yetkilendirilen vesayetçiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlıların çekme işlemlerini vekil aracılığıyla gerçekleştirebilirler.
4675 sayılı kanun nedir?
Bu Kanun, ceza infaz kurumları ile tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında işlenen eylem ve işlemlere ilişkin şikâyetleri incelemek ve karara bağlamak ve kanunla verilen diğer görevleri yapmak üzere kurulan infaz hakimliklerine ilişkin hükümleri düzenler.
4702 sayılı kanun nedir?
Bu Kanuna göre, mesleki ve teknik okul ve kurum ve işletmelerde mesleki eğitimin planlanması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi konusunda kararlar almak ve Valiliğe görüş ve önerilerde bulunmak üzere illerde İl Mesleki Eğitim Komisyonları kurulur.
Vasilik hangi durumlarda iptal edilir?
Yetersizlik, görevin ifasıyla ilgili olmalıdır. Vesayet yükümlülüğünün kendiliğinden sona ermesinin nedenleri; fiil ehliyetinin kaybı, ölüm, vesayet yükümlülüğünün sona ermesi ve kasıtlı bir suçtan mahkûmiyettir.
4771 sayılı kanun nedir?
21. Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan 4771 sayılı Kanun, 9 Ağustos 2002 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Madde 1, fıkra A, barış zamanında bazı suçlar için verilen ölüm cezasının ‘müebbet hapis cezasına’ çevrileceğini öngörmüştür.
Tavsiyeli Bağlantılar: Tamp Kaç Seviye Olay Türü Vardır